Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Zwetend in je droogpak?? Of toch gewoon een heerlijke duik…

Zwetend in je droogpak?? Of toch gewoon een heerlijke duik…

Elke droogpak duiker kan zich het volgende dilemma goed voorstellen… ga ik nat of toch droog.
Dit is zeker het geval met dit warme weer. Je wilt wel het comfort van je droogpak maar dat gezweet voor en na de duik is het dat wel waard? Weer die dijk over in de brandende zon of het net wat langer moeten wachten op je buddy die een fervent natpak duiker is…
Soms lijkt het wel een of andere Bikram Yoga sessie (yoga in een een sauna) maar dat is verleden tijd als je de juiste onderkleding kiest.

Iedereen die ooit met mij heeft gedoken in Nederland kent mij niet anders dan de ‘droge JP’ en nee dat komt niet door mijn droge humor maar door het feit dat ik het hele jaar door droogduik. Het maakt mij niet heel veel uit of er nu 5cm sneeuw ligt of dat de mussen van het dak vallen, ik duik droog!
Zeker nu met het heerlijke weer krijg ik regelmatig te horen “ga je weer nat droogduiken in je zweetpak” maar eerlijk gezegd heb ik hier nooit last van, natuurlijk heb ik het warm in mijn pak als ik in de volle zon sta maar dat is wat anders dan oververhit zijn.
Voor de duik lijk ik soms net een vrouw, een uur voor de kledingkast om te bepalen welke onderkleding vandaag past bij de geplande duik en bij het voorspelde weer zou passen, ik match nog net niet op kleur. Door een bewuste keuze te maken bij het selecteren van mijn onderkleding heb ik het eigenlijk nooit te warm bovenwater en te koud onder water heb ik het zelden, badend in het zweet zal niet gebeuren.


Tijdens je droogpak cursus leer je dat de isolerende waarde bepaald wordt door het soort pak (neopreen of trilam) en het luchtlaagje tussen je pak en lichaam, dit is deels waar. Ik ben van mening dat een groot gedeelte bepaald wordt door het soort onderkleding dat je draagt en dan doel ik niet puur op de dikte/grammen van je wolletje…

 

Zorg dat je technische onderkleding draagt die bedoeld zijn voor het duiken, onderkleding die goed het vocht opnemen en afvoeren en er voor zorgen dat het niet in contact komt met je lijf. Daarnaast heeft technisch materiaal toch net een ander drijfvermogen, scheelt kilo's en dus inspanning.

Gebruik verschillende lagen van verschillende isolerende waarden op deze manier heb jij volledige controle over de comfort voor en tijdens de duik.

Een losse broek en bovenstuk geven je naast de bewegingsruimte ook nog wat meer controle over waar je de warmte wil hebben, vaak heb ik een wat dunnere broek aan maar met een wat warmere trui of ik trek mijn tweede laag pas aan net voordat ik mijn pak dicht rits zodat ik nog volop kan genieten van dat zonnetje of uhh... je buddy kan helpen.

Mijn laagjes opbouw voor een tri-lam droogpak ziet er als volgt uit:

 

temp

<10C

10C – 15C

>15C

 

Fourth Element J2Fourth Element - J2

Fourth Element J2Fourth Element - J2

Fourth Element J2Fourth Element - J2

 


Fourth Element - Xerotherm

Fourth Element  -Arctic
Fourth Element - Arctic


Fourth Element - Xerotherm

 

Fourth Element  -Arctic
Fourth Element - Arctic

 

 

 

 

Zoals je ziet heb ik eigenlijk tijdens al mijn duiken een Fourth Element J2 aan, dit basis laagje zit strak op de huid en heeft een goede isolerende waarde maar zorgt ook voor dat het eventuele zweet heel snel doorgegeven wordt aan de volgende laag. Daarnaast heeft de toevoeging van “silver ion” in de stof  blijkbaar een afbrekende werking op de bacteriën die in het zweet zitten, geen idee hoe dit precies werkt maar wat ik wel weet is dat mijn onderkleding niet muf is na een duik…

Over de J2 komt een Xerotherm of de Arctic, afhankelijk van de soort duik en de temperatuur, deze warme laag zorgt voor de daadwerkelijke isolatie tijdens mijn duik. Bij erg koude en lange duiken wil ik nog wel eens de Xerotherm en de Arctic combineren.

Tijdens erg warme dagen trek ik pas mijn Xerotherm trui aan net voordat ik mijn pak dicht rits zodat ik nog optimaal kan genieten van dat zonnetje net voor de duik.

Zowel de Xerotherm als de Arctic hebben ook nog een extra toegevoegde waarde, en dat zijn de kleine lekjes die we als duiker allemaal wel eens meemaken, deze kom je eigenlijk pas tegen zodra dat je weer op de kant bent en merkt dat je mouw of borst wat nat is omdat je seals niet helemaal hun werk deden. De absorberende werking van de technische stof zorgt dat het vocht wordt opgenomen maar niet doorloopt naar de binnenkant van de stof terwijl dat vocht wat aan de binnenkant van de stof perfect naar buiten gewerkt wordt.


Hoe je temperatuur ervaart is voor iedereen anders dus mijn opbouw van laagjes kan natuurlijk totaal niet werken voor jou en het soort droogpak (trilam of neopreen) is natuurlijk ook bepalend maar het principe blijft hetzelfde, zorg voor goed zittende technische onderkleding en zorg ervoor dat je zowel voor als tijdens de duik comfortabel bent qua temperatuur en pasvorm.

En zo denkt Scuba.Sarah er ook over:

Je bent altijd welkom om bij ons in de showroom de verschillen te komen ervaren... 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »